Wereldhavens nagebootst in Marknesse

Wandelroute Marknesse
Foto Ruben Drenth

In het Waterloopbos hangt een mysterieuze sfeer. Dit betrekkelijk jonge polderbos met beekjes, vijvers, stuwen en dammen is de thuishaven van allerlei waterloopkundige schaalmodellen waar men niets meer meedoet. Ontdek de wondere wereld van dit bos met de wandelroute Marknesse.

In de vorige eeuw zijn de schaalmodellen van de wereldhaven voor vooronderzoek aangelegd. Men bouwde modellen van deze havens, exact op schaal, om onder andere de stabiliteit van de dam te testen en de constructie van de golfbrekers te berekenen. Computer bestonden begin jaren vijftig nog niet, dus deden ze het op deze manier. Vandaag de dag kun je daarom langs schaalmodellen lopen van bijvoorbeeld de maasvlaktecentrale, de havenmond van IJmuiden en de Deltagoot. Ook uit ander delen van de wereld kun je de havens bekijken, zoals de haven van Beyrouth uit Syrië en de haven van Libië.

Waterloopbos

Vanwege de schaalmodellen draait alles in het Waterloopbos om water. Hierdoor is een grote biodiversiteit van bomen, planten en dieren.Dit samen met de modellen die vaak overgroeid zijn met mos, gras en riet maakt het dat het bos wat mysterieus aanvoelt. Naast het Waterloopbos loop je in de route ook door het Voorsterbos en het Wendelbos. Bossen met inheemse loofbomen als wilgen, elzen en populieren. Heerlijk ter afwisseling.

Informatie wandelroute Marknesse 

Afstand: ca. 10 km (A), ca. 3 km (B) en ca. 13 km (A+B)
Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Waterloopbos, Voorsterweg 36,Marknesse
Routeverhaal: Toeractief 4-2018, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt inde route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *