Fietsroute Bad Nieuweschans: het noordoostelijkste stukje Nederland

Natuurgebied Bovenlanden
Natuurgebied Bovenlanden. Foto's: Bas Jongerius.
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Bad 1=Nieuweschans 2=2021.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

Fietsroute Bad Nieuweschans voert je door het noordoosten van de provincie Groningen. In dit misschien wel het meest onbekende stuk Nederland ligt de Dollard, een woeste inham van de Waddenzee, waar de afgelopen eeuwen tientallen dorpen in zee verdwenen. Wat achterbleef, is een uniek gebied.

Startpunt van de fietsroute Bad Nieuweschans is het laatste treinstation van ons land. Vroeger reden treinen niet verder dan dit punt. De locomotieven keerden op een draaiplatform. Die geschiedenis zie je in de LocLoodsen uit 1877, die langs de Westerwoldse Aa liggen. Die rivier en de bronnenbaden van Bad Nieuweschans lokken jaarlijks duizenden toeristen naar het noordoostelijkste stukje Nederland.

LocLoodsen op fietsroute Bad Nieuweschans
Vroeger reden de treinen niet Duitsland in, maar tot aan de loodsen. De locomotieven keerden om op een platform.

Westerwoldse Aa

Eenmaal op de pedalen volg je de linkeroever van de Westerwoldse Aa, die de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland vormt. Het fietspad volgt het water tot aan Nieuw Statenzijl, waar een grote spuisluis de Westerwoldse Aa van de Dollard scheidt. Achter de sluis vermengt het zoete water uit de Eems zich met het zoute water uit de Waddenzee. In de middeleeuwen zorgden overstromingen en stormvloeden voor een woeste binnenzee, waarin tientallen dorpen en buurtschappen verdwenen. Later werd het gebied beetje bij beetje ingepolderd. In de negentiende eeuw is de Dollard voorgoed getemd.

Kiekkaaste

Houd zeker halt bij de Kiekkaaste, de enige buitendijkse kijkhut van ons land. Boven in de hut heb je een geweldig uitzicht over de natuur van de Dollard. In de verte zie je de Duitse stad Emden. De route voert je verder onderlangs de Waddendijk. Via de Ganzendijk en een weg met de naam Modderland bereik je Finsterwolde, dat een paar eeuwen geleden nog aan zee lag.

Uitzicht op de Dollard met aan de overkant de Duitse stad Emden en rechts de Kiekkaaste
Uitzicht op de Dollard met aan de overkant de Duitse stad Emden en rechts de Kiekkaaste.

Oudeschans

Van hieruit gaat het verder naar Oudeschans, het vestingdorp waar de Tachtigjarige Oorlog met Spanje in 1568 begon. Verblijf je langer in de regio, dan kun je een bezoek brengen aan het Vestingmuseum en een wandelroute rond een van de mooiste dorpsgezichten van Nederland maken. Het landschap op de terugweg naar Bad Nieuweschans laat je nietig voelen. Je fietst door natuurgebied Bovenlanden terug naar Bad Nieuweschans, het eindpunt van de route.

Informatie fietsroute Bad Nieuweschans

Afstand: 36 km
Vertrekpunt: parkeerplaats station Bad Nieuweschans, Stationsstraat 21-35, Bad Nieuweschans
Routeverhaal: Toeractief 2021-06, pagina 74
Routeboekje: pagina 44

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer fietsen in Groningen? Bekijk dan ook eens onze andere fietsroutes in de omgeving.

3/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *