Fietsroute Bourtange: terug in de tijd

Fietsroute Bourtange start in de vesting
Foto's: Bas Jongerius

Fietsroute Bourtange bezorgt je een reis terug in de tijd. De route voert je door de streek Westerwolde en naar Bourtange, waar de tijd lijkt stil te staan. Dit verdedigingsbolwerk in het voormalig Bourtangermoeras is helemaal teruggebracht naar het jaar 1742. Haal je fiets van stal voor een tocht door de geschiedenis van Oost-Groningen.

Over de rode toegangsbrug fiets je zo naar het centrale plein van vesting Bourtange, die in 1580 werd gebouwd in opdracht van Prins Willem van Oranje. De vesting werd in de twintigste eeuw helemaal gerestaureerd naar het tijdsbeeld van 1742, toen Bourtange als verdedigingsbolwerk op haar sterkst was. Na de Spaanse tijd verloor het dorpje zijn militaire belang en in de negentiende eeuw werd het een bloeiend agrarisch dorp. Tegenwoordig heeft Bourtange vooral een toeristische functie.

Fietsroute Bourtange voert je langs cultuur en door natuur
Cultuur en natuur wisselen elkaar af op de route.

Sellingen

Wanneer je het vestingstadje uitfietst, passeer je het Bourtangerkanaal dat het Ruiten-Aa-kanaal met de jachthaven van Bourtange verbindt. De route voert je naar het esdorp Sellingen en van daar over een fietspad door de Sellingerbossen. Die ontstonden in de jaren dertig na de ontginning van het heidelandschap. Daarvoor werden werklozen per tram aangevoerd. Zij verbleven in barakkenkampen, waar het leven zwaar en het werk nog zwaarder was.

Groot leeg boerenland

Tussen het heidelandschap door ligt het grote, lege Groninger boerenland. Via een pad door natuurgebied het Sellingerveld kom je langs de recreatieplas Sellingerbeetse. Het laatste stuk van de route voert je langs akker- en veebedrijven op voormalige veengebieden. En voor je het weet, heb je zo’n 38 kilometer in de benen en sta je weer voor de vestingmuren van het historische Bourtange. Meer weten over Bourtange en de horecagelegenheden of musea in de vesting? Bekijk hier onze tips.

Fietsroute Bourtange begint en eindigt in het vestingstadje
De rode brug geeft toegang tot het vestingstadje Bourtange, waar de fietsroute begint en eindigt. 

Informatie fietsroute Bourtange

Afstand: 38,5 km
Vertrekpunt: TOP Bourtange, W. Lodewijkstraat 33b, Bourtange
Routeverhaal: Toeractief 3-2020, pagina 40
Routeboekje: pagina 22

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer fietsen in Groningen? Bekijk dan ook eens onze andere fietsroutes in de omgeving.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *