Wandelen door Valkenburg: een zoete ontdekkingstocht vol erfgoed

Max de Krijger
Max de Krijger

De Limburgse vlaai is niet zomaar een lekkernij; het is een eeuwenoude traditie die diep geworteld zit in de Limburgse cultuur. Sinds januari 2024 mag de Limburgse vlaai zich officieel Europees beschermd erfgoed noemen — een erkenning die haar rijke historie en unieke smaak bevestigt. Tijdens een korte wandeling door Valkenburg ontdekken we zelf waarom deze zoete trots van Limburg niet alleen heerlijk smaakt, maar ook een belangrijk stukje cultureel erfgoed vertegenwoordigt.

Foto’s: Max de Krijger

Een smakelijke wandeling door Valkenburg

Het is geen lange wandeling die we maken, we zwerven een beetje door Valkenburg. Het gaat ons vandaag om de Limburgse vlaai, die de eervolle titel Europees beschermd erfgoed heeft gekregen. En met een historie van veel eeuwen is dat natuurlijk meer dan terecht en dus dompelen wij ons gastronomisch in de Limburgse zoete keuken.

Zelf aan de slag in de Limburgse bakkerij

Met een rammelende maag starten we na een bewust dagje vasten. Het wordt een dag met vlaaien en dat kunnen best voedzame maaltijden zijn. We staan voor de deur van de VVV in het Spaans Leenhof uit 1661, één van de oudere gebouwen van het Geulstadje. Het is waarschijnlijk gebouwd als een refugiehuis, een toevluchtsoord in tijden van onrust en oorlog. Ook toen werden er al vlaaien gebakken en gegeten, maar daarover straks meer.

We openen de deur van de bakkerij. De naam doet het al vermoeden, De vlaai komt je hier niet aanwaaien. Voordat de lekkernij verorbert kan worden, moeten eerst de handen wapperen. Met een lekkere trek in deze geuren werken is niet gemakkelijk, maar wie niet werkt zal niet eten. We worden meteen warm gemaakt door gastheer en onderwijzer Roel Peeter die zijn ziel en zaligheid heeft gelegd in dit streekproduct en dat graag aan iedereen verkondigt. ,,Gaan we op visite, dan nemen we vlaai mee. Zo ook onlangs in Noord Holland. ‘Nee, dankje. We zijn niet zo van de vlaai.’ Dat zeiden ze, maar na een hap waren ze verkocht. Echte Limburgse vlaai is zoveel lekkerder dan die uit andere delen van Nederland. Versheid en ambacht, zo onderscheiden wij ons” Aan tafel, we gaan het maken. Hier aan deze lange tafel is het onze taak om zelf het Europees beschermd erfgoed te gaan maken.

We laten onze handen wapperen – foto Max de Krijger

Nieuwsgierig naar de rest van dit artikel? 

Dit artikel komt uit Toeractief 5 van 2025. Die editie staat vol met wandel- en fietsroutes, achtergrondverhalen en andere rubrieken. Dit artikel verder lezen? Toeractief 5-2025 is te koop in onze webshop

Bekijk hier de opties voor een abonnement

4.7/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *