Toeractief-headerafbeelding

Fietsroute Amsterdam: een rondje om de hoofdstad

Fietsroute Amsterdam
Foto Ad Snelderwaard
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Fietsroute 1=Amsterdam.GPX" 2=marker="position-marker" ] ")

Amsterdam is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan denkt bij een ontspannende fietstocht. Met onze fietsroute Amsterdam fiets je vanaf het Amstelstation eerst langs de Ringvaart, dan tussen vriendelijke oude huisjes en door het Sciencepark. Maar daarna ben je al snel de stad weer uit. Eerder een fietsroute rondom de hoofdstad dus. En dat is wel degelijk ontspannend!

Eigenlijk is Amsterdam perfect voor fietsers, vooral als je het drukke deel van de stad verlaat. Om dit te doen volg je ten eerste de Nesciobrug, vernoemd naar de geroemde schrijver van Titaantjes, de Uitvreter en Dichtertje. Vanaf daar suis je zo het Diemerpark in. Je kunt het je waarschijnlijk moeilijk voorstellen, maar het Diemerpark was tot in de jaren zeventig de smerigste vuilnisbelt van Nederland vol giftige troep. Daarom heeft de gemeente Amsterdam het laten afdekken met een waterdichte kleilaag en speciale folie, en daaroverheen nog een laag aarde. Daar mag de natuur nu zijn gang gaan, maar om de folie heel te houden mogen er geen diep wortelende bomen groeien.

Fietsroute Amsterdam
Diemerpark Amsterdam. Foto Ad Snelderwaard

Scheggen van Amsterdam

Begin vorige eeuw ging men nadenken hoe het explosief groeiende Amsterdam leefbaar kon worden gehouden. De oplossing werd in 1935 vastgelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan. Tussen de nieuwe wijken werden groene scheggen opengelaten: groene ‘vingers’ die als spaken van een wiel vanuit alle richtingen tot het centrum van de stad steken. Dankzij deze onbebouwde lobben met veel groen kon elke Amsterdammer binnen een kwartier de natuur bereiken. Met de fietsroute Amsterdam rijdt je door de Diemerscheg de stad uit en via de Amstelscheg weer terug.

Fietsroute Amsterdam
Nesciobrug. Foto Ad Snelderwaard

3x bezienswaardigheden fietsroute Amsterdam

  • Als je vanuit het Diemerpark de Diemerzeedijk op fietsen, kijken je opeens uit over het IJmeer. Vroeger stond je hier aan de oever van de Zuiderzee. De Zuiderzee was ooit een binnenzee, maar bestaat niet meer sinds de voltooiing van de afsluitdijk in 1932. Toen ontstonden het IJsselmeer en ook het Marker- en IJmeer. Toch gek om daar te staan en je te verbeelden dat het eerst een zee was.
  • Naast het Muiderslot (tegenwoordig zelfs ‘Amsterdam castle’ genoemd) vind je op de route Fort aan de Ossenmarkt in Weesp. Dit fort maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd in 1861. Het Muiderslot is natuurlijk ook een kijkje waard. Wil je naar binnen? Plan dan je bezoek via de website van dit Amsterdamse kasteel.
Fietsroute Amsterdam
Fort aan de Ossenmarkt in Weesp. Foto Ad Snelderwaard
  • In het Amstelland vind je een bijzonder initiatief: Boeren van Amstel. “Melk zoals melk bedoeld is”, luidt hun slogan. “Volle melk, zo uit de koe. Het enige wat we ermee doen is pasteuriseren en homogeniseren, verder niks,” vertelt boer Richard Korrel. Hij is vorig jaar met 20 andere boeren uit de buurt een coöperatieve melkfabriek begonnen. Ze willen alles in de regio afzetten en zijn druk bezig om meer verkooppunten te vinden. Niet alleen is het een mooie manier van boeren, ze helpen ook veel weidevogels.

Informatie fietsroute Amsterdam

Afstand: ca. 44 km (A) of 54 km (B)
Vertrekpunt: Station Amsterdam Amstel
Routeverhaal: Toeractief 2-2020, pagina 20
Routeboekje: pagina 10

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Kijk ook eens naar onze andere fietsroutes in Nood-Holland en ontdek alles wat deze provincie te bieden heeft.

3.9/5 - (9 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *