Kleur de Hanze: spectaculair lichtevenement

Kleur de Hanze
Oude raadhuis in Kampen in deels kleurplaat en deels ingekleurd. Foto: Kleur de Hanze

De laatste dagen van het jaar staan negen historische Hanzesteden in Nederland letterlijk in het licht. Van 22 tot 30 december is daar namelijk Kleur de Hanze. Dit unieke lichtevent biedt bewoners, bezoekers en kunstenaars de kans om letterlijk de stad in kleur en licht te zetten door het inkleuren van speciaal omgezette gebouwen. Lees verder om alles te ontdekken over dit betoverende spektakel dat het Hanzejaar op spectaculaire wijze afsluit.

Dit jaar (2023) was hét Hanzejaar. Kleur de Hanze markeert dan ook de grandioze afsluiting van dit bijzondere jaar. Doe mee of bezoek de Hanzesteden en vier het erfgoed van de Hanze.

Kleur de Hanze
Stadhuis in Doesburg ingekleurd en verlicht. Foto: Mr. Beam

Kleur de Hanze

In 9 Hanzesteden zijn één of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat. Bewoners, bezoekers, kunstenaars, verwonderaars of wie dan ook kunnen deze kleurplaten inkleuren en uploaden. De ingezonden kunstwerken worden van 22 t/m 30 december geprojecteerd op het betreffende pand. Jij kunt dus letterlijk zelf de Hanze kleuren, hoe bijzonder is dat?!

De kleurplaten

Je kunt kiezen uit de volgende 11 kleurplaten (klik op de naam om de kleurplaat te downloaden):

Kleur de Hanze
Museum Elburg: een impressie van een kunstenaar. Foto: Mr. Beam

Hoe doe je mee?

  1. Download je favoriete kleurplaat.
  2. Laat je creativiteit de vrije loop. Of je nu digitaal werkt of met stift, potlood of pennen aan de slag gaat. Versier je meesterwerk met felle kleuren en creatieve materialen.
  3. Upload jouw kunstwerk. Let op: doe dit uiterlijk 3 december via de officiële website.
  4. Ga tussen 22 en 30 december op pad om jouw kunstwerk te bewonderen, geprojecteerd op de betoverende gebouwen van de Hanzesteden.
Kleur de Hanze
De Waag in Deventer. Foto: Mr. Beam

Hanze ramenroute in Deventer binnenstad

Als extra traktatie biedt Kleur de Hanze nog meer visueel spektakel met de Hanze Ramenroute in de binnenstad van Deventer. In samenwerking met The Big Draw Nederland en SDBM zullen meer dan 50 ondernemers hun etalageruiten laten transformeren door lokale en nationaal bekende kunstenaars. Van 22 december tot 7 januari kun je je laten verrassen door unieke Hanzetekeningen op iconische gebouwen, waardoor een wandeling door de binnenstad een betoverende ervaring wordt.

Mis deze unieke kans niet om de Hanzesteden in een kleurrijk licht te zien en deel te nemen aan de viering van het Hanzejaar op een creatieve en inspirerende manier. Kleur de Hanze is niet alleen een evenement, maar een collectieve kunstervaring die de geschiedenis van de Hanze tot leven brengt. Doe mee en laat jouw creativiteit stralen in de straten van de Hanzesteden!

Meer Hanzesteden? 
Bekijk dan één van onze (stads)wandelingen of fietsroutes in en rond deze steden. Bijvoorbeeld:

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *