Header Toeractiefwebsite

Fiets op fietsdrager: hoe is dat verzekerd?

Fiets 1

Voor veel mensen is het de ideale vakantie: lekker weg met de auto, en de fietsen mee. Er bestaan veel verschillende fietsendragers die je aan je auto kunt bevestigen. Handig! Maar stel nu dat er onderweg iets gebeurt. Er rijdt iemand tegen de achterkant van de auto aan, waardoor de fietsen en fietsdrager zijn beschadigd. Of nog vervelender: op een onbewaakt moment worden de fietsen gestolen. Ben je hier wel voor verzekerd?

Dit dekt je autoverzekering

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Stel je voor dat je plotseling moet remmen. De auto achter je knalt hard achterop je auto. Heb je een fietsendrager op je trekhaak gemonteerd? Dan kan deze door een aanrijding flink beschadigen. In deze situatie kun je de schade gelukkig verhalen op de tegenpartij. Vul dan ook zo snel mogelijk samen met de andere bestuurder het schadeformulier in.

Ben je zelf ergens tegenaan gereden? Het verschilt per autoverzekeraar of de schade aan een fietsendrager wordt vergoed. Soms doen ze dit alleen als je accessoires apart hebt meeverzekerd. Bekijk daarom de polisvoorwaarden bij het vergelijken van je autoverzekering. Je auto moet in ieder geval wel allrisk verzekerd zijn. Heb je zelf per ongeluk een andere auto beschadigd? Die schade vergoedt je autoverzekering altijd. Zelfs met de goedkoopste autoverzekering hebt. Dit valt namelijk onder je WA-dekking.

Dekking van je fietsverzekering

Niet alleen met de fietsendrager, maar ook met de fietsen kan iets gebeuren op vakantie. Heb je een duurdere fiets? Dan doe je er goed aan om een fietsverzekering af te sluiten. Je kunt twee soorten fietsverzekeringen afsluiten: een verzekering die je alleen verzekert tegen diefstal en een verzekering waar ook schade mee wordt gedekt. Fietsverzekeringen worden vaak afgesloten voor e-bikes, omdat deze gewild zijn bij fietsendieven. Maar ook een mountainbike of racefiets kun je goed verzekeren.

Reisverzekering

Heb je een reisverzekering? Dan is je bagage meestal verzekerd tegen beschadiging, diefstal en verlies. Daar vallen ook fietsen onder. Maar let wel op: er is altijd een maximum aan de vergoeding. Dat maximumbedrag verschilt erg per verzekeraar. Van enkele honderden tot duizenden euro’s. Bij een aantal verzekeringen kun je de dekking voor schade aan fietsen uitbreiden. Je betaalt hier dan wel meer voor. In de voorwaarden van je verzekering vind je voor welk bedrag je fiets is gedekt tijdens vakanties.

5 tips voor gebruik fietsendrager

Tot slot nog een aantal tips voor het gebruik van een fietsendrager:

    1. Zorg dat je achterlichten tijdens het rijden goed te zien zijn.
    2. Fietsen mogen niet meer dan 20 centimeter aan beide kanten van de auto uitsteken.
    3. Plaats een witte nummerplaat van de auto op de lichtbak van de fietsdrager.
    4. Controleer van te voren altijd of de fietsen goed vastzitten. Zet ook de wielen van de fiets met het bevestigingssysteem.
    5. Ga je op vakantie naar het buitenland? Bekijk dan ook welke regels daar gelden voor het gebruik van een fietsendrager op je auto.
3.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

2 reacties

  1. Gonny Sangers-Eiland

    Goedemorgen, ik mis in dit stuk wat er gebeurt als je fiets of je fietsendrager van de auto valt en er is schade: bijvoorbeeld schade aan je fiets(endrager) maar ook schade aan anderen. Met vriendelijke groet, Gonny Sangers-Eiland

    • Sven Piekstra

      Beste Gonny,

      Heel eerlijk kan ik je vraag niet zo goed beantwoorden. Het antwoord op deze vraag hangt namelijk af van je verzekeringspakket en natuurlijk ook je gekozen dekkingen.
      Als je bijvoorbeeld een inboedelverzekering hebt met buitenhuisdekking dan zou schade aan je fietsendrager mogelijk daarop verzekerd zijn. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Veel hangt af van de voorwaarden van de gekozen verzekeringen. Als je een aparte fietsverzekering hebt afgesloten dan zou de schade aan de fietsen daarop gedekt kunnen zijn. Alweer dit hangt af van de voorwaarden.

      In principe is schade door schuld over het algemeen verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering. Ik durf dat alleen niet zo stellig te zeggen in de situatie dat je fietsendrager van je auto afvalt. Het hangt namelijk af hoe dat precies is gebeurt. Stel dat u aan het rijden was en de fietsendrager zou van uw auto zijn afgevallen en tegen een andere auto terecht zijn gekomen dan kan ik mij voorstellen dat die schade valt onder de WA verzekering van uw auto.

      Kortom als u een duidelijker antwoord wilt op uw vraag; dan kunt u beter uw verzekeringsadviseur bellen!

      Met vriendelijke groet,
      Sven Piekstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *