In het spoor van de Atlantikwall

4096-2304-max

Aan de kust en in de duinen tussen Hoek van Holland en Den Haag kom je ze gegarandeerd tegen: Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Overblijfselen van de 5200 kilometer lange verdedigingslinie, die van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk werd opgetrokken. Toeractief duikt in dit verleden. In Zuid-Holland fietsen we langs restanten, leren we meer over de geschiedenis en genieten we van de natuur.

Met een goed gevulde fietstas verlaten we Den Haag om in het spoor van de Atlantikwall richting Hoek van Holland te fietsen – en terug. De eerste negen kilometer gaan we als een speer. Wind in de rug, de versnelling in de hoogste stand, dat gaat lekker. Over het Schelpenpad trappen we van Monster via het duingebied naar Hoek van Holland.

Zoeken naar de Zeetoren Op onze eerste koffiestop groet een wandelaar ons terwijl we de dampende drank in onze meegebrachte bekers uitschenken. Waar we naartoe gaan, vraagt hij. “Ah, de Atlantikwall. Dat doen veel mensen hier. Mooi hoor! Hier vlakbij ligt de Zeetoren, zeker even langsfietsen”, raadt hij ons aan. De man steekt zijn hand op en wandelt verder. Wij drinken onze koffie op en springen terug op de fiets. Op zoek naar de Zeetoren, die net niet op de geplande route blijkt te liggen, maar slechts een paar honderd meter ervandaan. De Duitsers bouwden deze toren om een radar zo hoog mogelijk te kunnen opstellen en het beste bereik te hebben. Met effect. Tot op minstens dertig kilometer afstand werden geluiden opgevangen. Nu doet de toren onder de naam PLSTK Café dienst als vergaderruimte en restaurant.

Dit artikel staat in Toeractief 6 – 2023. Je kan het hele artikel lezen door Toeractief 6 – 2023 online te kopen of in een boekhandel bij jou in de buurt. 

4/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *