Liefde voor de natuur: Nationaal Park Weerribben-Wieden

Bootje

Naar Nationaal Park Weerribben-Wieden ga je niet alleen om te genieten van de natuur, maar ook om even te buurten bij de rietsnijders. Zij onderhouden al generaties lang het cultuurlandschap. “Ik ben hiermee opgegroeid.”

Bij de start zien we al waar alles om draait in Nationaal Park Weerribben-Wieden: water. Zojuist bij het bezoekerscentrum en nu bij het kanaal Steenwijk-Ossenzijl glinstert het water ons tegemoet. We zien ook meteen een tjasker, een oud molentje dat het trilveen van water moet voorzien. Met amper een kilometer op de teller houden we al even halt, om het prachtig molentje van dichtbij te bekijken.

Tijdloos stil
Eenmaal de bocht om gereden, is er meer water en dras. In de verte vliegt een visarend weg voordat de knop van de camera ingedrukt kon worden. Al een aantal jaren bouwt ‘de vliegende deur’ zijn nest in deze regio, die ook zijn fourageergebied is. Bruggetje over en verder, door een droger gebied. Redelijk snel komen we opnieuw uit bij het kanaal Steenwijk-Ossenzijl, dat nu al vertrouwd aanvoelt. Water went snel. Een rietsnijdersbootje pruttelt over het wateroppervlak. Verder is het tijdloos stil. Langs de oude huisjes in het plaatsje Wetering -fietsen we naar Nederland. Heel bijzonder, zo’n kombord met daarop de naam van dit gehucht. Veel huizen zijn er niet gebouwd. Even doortrappen en je bent terug in de natuur met bos en riet.

4/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *