Header Toeractiefwebsite

Zo blijf je fit tijdens de coronacrisis

Zo blijf je fit tijdens de coronacrisis

Sinds de uitbraak van het coronavirus brengen we veel meer tijd binnenshuis door dan voorheen. Nu ook veel fiets- en wandelevenementen zijn afgelast, is het extra belangrijk om juist in deze tijden te blijven bewegen. Zo blijf je fit tijdens de coronacrisis.

Op een gemiddelde dag een paar maanden geleden ging ongeveer tachtig procent van de Nederlandse bevolking naar buiten, twintig procent bleef binnen. Sinds de coronacrisis blijft ongeveer de helft de hele dag tussen vier muren. Dat blijkt uit een onderzoek door het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Blijven bewegen

De uitbraak van het coronavirus heeft ons gedrag aanzienlijk veranderd. De dagelijkse wandeling naar de supermarkt zit er niet meer in, op de fiets naar je werk gaan blijft voor veel mensen uit en naar de sportschool gaan, kan al helemaal niet meer. Toch is het erg belangrijk om fit te blijven in deze tijden, omdat je met een goede gezondheid beter bestand bent tegen de ergste symptomen van het virus.

Zo blijf je fit tijdens de coronacrisis

Zo blijf je fit tijdens de coronacrisis

Nu we thuiszitten, is het belangrijk om in beweging te blijven. Het zit hem dan vooral in de kleine dagelijkse beweging, volgens experts van de Liverpool Johns Moores University en het Radboudumc in de Volkskrant. Wij zetten 3 tips op een rijtje om gedurende de dag fit te blijven tijdens de coronacrisis.

Gebruik je reistijd als beweegtijd

Voor de uitbraak van het coronavirus werd in grote steden ongeveer veertig procent van de woon-werkritten met de fiets gedaan. Nu is dat percentage aanzienlijk gedaald. De tien stappen die je zet vanaf je bed naar je thuiskantoor, wegen waarschijnlijk niet op tegen de afstand die je aflegt op een normale (werk)dag. Gebruik de reistijd die je voorheen had als tijd om in beweging te komen. Trek de schoffel uit de schuur en ga in de tuin werken, breng een nieuwe lik verf op de eettafel aan, ruim de garage op, geef de auto een wasbeurt of ga een blokje om. Je zult zien dat je op deze manier alerter aan je (werk)dag begint.

Zo blijf je fit tijdens de coronacrisis

Sporten als tussendoortje

Uit een studie van de Universiteit van Leeds blijkt dat je productiever wordt van bewegen voor en tijdens je werkdag. Je zou beter worden in tijdmanagement, minder gestrest zijn en deadlines beter halen. Zorg daarom dat je gedurende de (werk)dag regelmatig beweegpauzes neemt. Klap af en toe je laptop dicht of sta op van je luie stoel. Doe rek- en strekoefeningen, loop een paar keer de trap of en af, ga een blokje om met de hond, loop rondjes door het huis als je met een collega aan de telefoon hangt, geef de plantjes water of doe mee met Nederland in Beweging.

Beloon jezelf aan het einde van de dag

Misschien heb je wel de hele dag in de keuken gestaan, met een boekje in de zon gezeten, gepoetst of de tuin geschoffeld. Of misschien heb je hard gewerkt vanachter je computer. Wat je ook gedaan hebt: beloon jezelf aan het einde van je (werk)dag. Stippel rustige routes in de buurt uit en stap op de fiets, trek je wandelschoenen aan en ga de nabije natuur (je houdend aan de adviezen van het RIVM) in óf doe vanuit je eigen tuin mee aan een online yogaworkshop of dansles. Sinds de uitbraak van het coronavirus worden er allerlei nieuwe manieren bedacht om mensen in beweging te krijgen. Professionele acteurs en dansers uit Groningen geven tussen de middag gratis online dans- en theaterlessen, op deze website vind je een overzicht van alle sportinitiatieven in jouw wijk, hier vind je oefeningen om binnenshuis te doen en Qualitiy Wellnessresorts zorgen voor gratis wellness, work-outs en relaxmomenten bij jou thuis.

Eerder schreven we al over het initiatief: fietsen voor een vaccin tegen corona. Wil je meedoen? Lees dan het artikel.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *