Museum Vincentre uit Stadswandeling Nuenen begroet 200.000ste bezoeker

De familie Bakker  met hun dochter Willemijn, die werd begroet als 200.000ste bezoeker van museum Vincentre. Foto: Vincentre/Frank van Welie
De familie Bakker met hun dochter Willemijn, die werd begroet als 200.000ste bezoeker van museum Vincentre. Foto: Vincentre/Frank van Welie

In het nieuwe nummer van Toeractief worden de lezers meegenomen naar het Brabantse land én het dorp van Vincent van Gogh. Nuenen heeft de eerste rechten op de beroemde schilder. Zijn vader was er dominee en als dertigjarige woonde Van Gogh twee jaar in het Nuenense, vanaf 1883. Dat klinkt niet lang, maar in het leven van de onstuimige en reislustige schilder is het bijna een eeuwigheid. Hij maakte er in dat korte tijdsbestek meer dan driehonderd tekeningen, 25 aquarellen, 19 schetsen en bijna honderd schilderijen. Eén daarvan beschouwde hij als zijn meesterproef en geldt als hét kroonstuk van zijn Nederlandse werk: de Aardappeleters.

Van Gogh is overal in Nuenen. Bijvoorbeeld als naamgever van cafés, herbergen, restaurants, basisscholen en zijn eigen museum: Vincentre. En hier was het onlangs feest, want Willemijn Bakker uit Gouda werd verwelkomd als 200.000ste bezoeker. Er was gebak en een cadeautje in de vorm van een glazen presse-papier, met daarin de afbeelding van het Van Goghkerkje. Daarna maakt de familie de rondgang door het museum. “Heel mooi en je leert veel. We komen zeker nog eens terug voor de rondleiding buiten”, was de reactie.

Museum Vincentre, dat ook is opgenomen in de Toeractief-stadswandelroute van Anton Damen en Ingrid Simons, is sinds juli 2010 open en kende in de afgelopen twaalf jaar diverse hoogtepunten. Denk dan aan de activiteiten in het Van Goghjaar (2015), het verkrijgen van de officiële museumstatus en het feit dat bezoekers sinds het voorjaar van 2021 Vincentre binnen mogen met een museumjaarkaart. Directeur Simone van der Heiden: “Voor de museumstatus hebben we hard gewerkt, daar zijn we erg trots op.”

Ook wijst ze op de plannen voor de aanbouw, die erg belangrijk zijn voor het museum. “De bouw ligt op schema en zoals het er nu uitziet, gaat het museum op 16 oktober voor ongeveer een half jaar dicht. Dan wordt de aansluiting tussen de twee panden gemaakt en de boel binnen ingericht. Met al onze 165 vrijwilligers kijken wij enorm uit naar het moment dat het nieuwe prachtige pand er straks staat en we weer aan de slag kunnen.”

De nieuwe editie van Toeractief verschijnt op vrijdag 5 augustus.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.