Wandelen door het enige Nationaal Park van België

Shutterstock_2052809465

Amper voor te stellen en toch waar: België heeft maar één nationaal park. Het Nationaal Park De Hoge Kempen is een gevarieerd stukje Vlaanderen, waarvan keien hét symbool zijn. Tijd om dit gebied te verkennen tijdens een etappe van de National Park Trail.

Dat België slechts één nationaal park telt, heeft alles te maken met de dichtbevolktheid van het land. Een natuurgebied moet namelijk minimaal 10.000 hectare groot zijn om de status ‘nationaal park’ te verwerven. En dat is dus lastig te realiseren. Toch liggen er inmiddels plannen klaar voor het oprichten van nieuwe nationale parken in België. Tot die tijd moeten we het doen met Nationaal Park De Hoge Kempen, een mooi stukje Vlaanderen vlak bij de Nederlandse grens.

National Park Trail

Sinds juni 2022 heeft Nationaal Park De Hoge Kempen een langeafstandswandeling door heel het Nationaal Park: de National Park Trail. Deze 110 kilometer lange wandelroute is onderverdeeld in vijf etappes, maar je kunt ook makkelijk zelf de route in etappes onderverdelen en zo je eigen kilometers per dag bepalen. De route gaat door bos, heide, duinen én vennengebied. Door de hoogteverschillen heb je een aantal weidse uitzichtpunten. De overblijfselen van de mijnindustrie geven deze wandelroute een cultureel tintje. nationaalparkhogekempen.be/nl/trail

Keien als symbool

We volgen de route van de tweede etappe van de National Park Trail; van domein Pietersheim in Lanaken naar Terhills in Maasmechelen. Deze langeafstandswandelroute is in totaal 110 kilometer lang en brengt je naar de mooiste plekjes van Nationaal Park De Hoge Kempen. Deze tweede etappe start bij Toegangspoort Pietersheim, waar we bij de entree een groot bouwwerk van keien passeren – hét symbool van het nationaal park. Het bouwwerk verwijst naar de keien die hier in de grond zitten, als gevolg van de verschillende ijstijden, toen de Maas ze hier achterliet. Ook op de wegwijzers zijn de keien terug te zien; de bordjes met daarop een pootafdruk van keien houden je op het juiste pad. De weg vinden op de National Park Trail is dus kinderspel.

De volledige wandelroute vindt je terug in Toeractief 4 – 2023. Dit nummer ligt vanaf 4 augustus tot en met 22 september 2023 in de boekhandel. Of koop het nummer online op store.bcm.nl/toeractief.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *