Terug in de tijd op de Utrechtse Heuvelrug

Grebbelinie, Utrechtse Heuvelrug
Op de Utrechtse Heuvelrug is het heerlijk fietsen door natuur en langs cultuur.

Op de Utrechtse Heuvelrug zijn diverse plaatsen waar het verleden voelbaar is. Eeuwenoude kastelen, historische bossen of verborgen parels te midden van een natuurrijke oase van rust. En dan is er nog de achttiende-eeuwse Grebbelinie die deels over de Utrechtse Heuvelrug loopt en door de Gelderse Vallei.

Keuze in overvloed voor wie eropuit wil trekken op de Utrechtse Heuvelrug, gelegen tussen Utrecht en Amersfoort. Naast de vele wandelroutes zijn er tal van fietsroutes in de regio. Ze leiden je langs de groenste, oudste, bijzonderste plekken van het gebied. De Vorstelijke Kastelenroute bijvoorbeeld gidst je naar historische locaties nabij Baarn, Soest en Zeist. Deze vlakke route loopt langs de westzijde van de Utrechtse Heuvelrug en is bijna 58 kilometer lang. Onderweg passeer je onder andere Slot Zeist, Paleis Soestdijk en Landgoed De Paltz. Op dat landgoed bevindt zich het Herman van Veen Arts Center, waar je terechtkunt voor voor een heerlijk kopje koffie, maar ook om de kunstwerken van Herman van Veen te bewonderen. Daarnaast organiseert het Herman van Veen Arts Center ieder jaar tal van voorstellingen voor jong en oud.

Slot Zeist, Utrechtse Heuvelrug
Het indrukwekkende Slot Zeist.

Fietsen langs kastelen en landgoederen

Ook aan de oostzijde van de Utrechtse Heuvelrug kun je indrukwekkende kastelen en landgoederen bewonderen. De fietsroute Van Soldaat tot Landheer verbindt schilderachtige dorpen met weidse vergezichten. Over 65 kilometer kom je langs de kastelen van Amerongen, Duurstede en Renswoude, het culinair landgoed Parc Broekhuizen, Huis Scherpenzeel en Fort Aan de Buursteeg.

Kasteel Broekhuizen, Utrechtse Heuvelrug
Natuur en cultuur gaan hand in hand op het culinair landgoed Parc Broekhuizen in Leersum.

Grebbelinie op de fiets

Meer historie op de Utrechtse Heuvelrug is er te ontdekken langs de Grebbelinie, een verdedigingslinie uit de achttiende eeuw. Opgedeeld in meerdere fietsroutes kun je de linie kilometer per kilometer verkennen. De zuidelijke lus begint en eindigt bij het Grebbelinie Bezoekerscentrum en voert je via het Valleikanaal langs de Grebbeberg. Daar vond in mei 1940 de Slag om de Grebberg plaats. Van een historische plek gesproken… Met deze fietsroute ontdek je dan weer het middelste gedeelte van de Grebbelinie en fiets je langs vele waterwegen, zoals de Grift en de Lunterse Beek.

Grebbeberg, Grebbelinie, Utrechtse Heuvelrug
Op de Grebbeberg is de geschiedenis duidelijk zichtbaar.

Plan je bezoek aan de Utrechtse Heuvelrug en Grebbelinie via opdeheuvelrug.nl 

4.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *