Header Toeractiefwebsite

Fietsen door de Maasheggen

Fietsen door de Maasheggen
Foto Marjolein van Rotterdam
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Boxmeer 1=gpsroute.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Boxmeer (Noord-Brabant) staat niet op iedereens lijstje met plekken om te gaan fietsen, maar het verdient toch zeker een plekje. Misschien wel ergens bovenaan, want tussen Boxmeer en Overloon ligt een uniek landschap: de Maasheggen. Het enige Nederlandse Unesco-biosfeergebied. Goede reden om – zodra het weer mag – te gaan fietsen door de Maasheggen, met deze route op zak. 

In juli 2008 werd de Maasheggen in een klap wereldwijd bekend.  Het werd uitgeroepen tot Unesco’s Man and de Biosphere-reservaat door zijn eeuwenlange verknoping van natuur, landschap, economie en cultuur. En hoe ontdek je zo’n divers gebied nu beter dan te fiets? Als je fietsroute Boxmeer aanhoudt, weet je zeker dat je langs alle mooie plekjes komt.

Fietsen door de Maasheggen

Fietsen door de Maasheggen

Het duurt niet lang voordat je snapt wat het gebied zo beroemd maakt. De prachtige kleuren, het witte rijp op de velden in de ochtend en het zachte licht zijn een plaatje om te zien. Dat vond Julius Caesar zelfs al. Hij schreef erover in De Bello Gallico. Deze oude sferen zijn bewaard gebleven. Net als de tradities. Ook die ontdek je met fietsroute Boxmeer.

Heggenvlechten en metworst

Een daarvan is het heggenvlechten, waar zelfs een Nationaal Kampioenschap van is. De ander is de paardenrace ‘de metworst’, die op carnavalsmaandag wordt gehouden. Wie wint, krijgt de titel ‘Koning van de Metworst’ en wordt omhangen me, je raadt het al, een metworst. De traditie is oud. Sommigen denken dat zij is ontstaan uit een oud-Germaans vruchtbaarheidsritueel. Het reglement dateert van 1740. Dat wordt dan ook als het oprichtingsjaar van de Vereniging ‘De Metworst’ gezien.

Verrassend landschap

Niet alleen de tradities zijn uniek en divers. Het landschap en de dieren verrassen je voortdurend tijdens fietsroute Boxmeer. Kepen, kraaien, ganzen en ook een laagvliegende buizerd. Die laatste kan je pas echt verrassen. Even bukken als hij langs vliegt! Tegen de tijd dat je de heide oploopt, is het weer tijd voor een beetje geschiedenis en cultuur op de Overloonse Duinen. Je hoeft er niet eens je fiets voor af te stappen. Je kunt gewoon te fiets door het Nationaal Oorlogs- en Veteranenmuseum, het is de eerste fietsbrug door een museum ooit.

5 bezienswaardigheden rondom de Maasheggen

  • De Sluis in Sambeek

    Als je een stukje langs het wat er fietst, zie je de stuw en het sluizencomplex van Sambeek. Die liggen op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het indrukwekkende complex is opgeleverd in 1929 en omvat naast de stuw twee kleine sluizen en een grote sluis. De stuw en het sluizencomplex zijn aangelegd vanaf begin twintigste eeuw om de Maas beter bevaarbaar te maken voor schepen.
  • Kasteel Boxmeer

    Een rijksmonument dichtbij de grens van Duitsland en Limburg. Het kasteel werd eeuwenlang herhaaldelijk belegerd, vernield en weer opgebouwd. In 1896 namen de zusters van Julie Postel het kasteel in Boxmeer in gebruik als zieken- en later als verpleeghuis. Nu zit er een Kasteelmuseum, genaamd Julie Postel, in het oudste gedeelte van het gebouw. Een mooie en interessante plek om even te pauzeren, zodra het museum weer open is. 
  • Sint Anthonisbos

    In het bos bevindt zich het laaggelegen Peelven, een vochtig heidegebied. Hier spot je amfibieën als de heikikker en de rugstreeppad, maar ook broedvogels als de havik, boomleeuwerik en de sperwer. En alsof dat nog niet genoeg is, grazen er ook Schotse Hooglanders en heideschapen.
  • Overloonse Duinen

    De Overloonse Duinen bestaan uit geurige naaldbossen en enkele kleine heidevelden. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat een wandeling of fietstocht soms pittig is. Het prachtige natuurschoon maakt het dat allemaal waard.
  • Het Nationaal Oorlogs- en Veteranenmuseum 

    Door de coronacrisis is het museum tijdelijk gesloten. Als het wél open is, dan is dit museum zeker een bezoekje waard. Je vindt er alles over de Tweede Wereldoorlog, en daar hoef je niet eens voor af te stappen.  
    Via het fietspad vanaf de doorgaande weg kunnen fietsers gratis een blik werpen op de tentoonstelling. Want in het museum ligt de eerste fietsbrug die letterlijk dóór een museum gaat.

Informatie fietsroute Boxmeer

Afstand: ca. 57 km
Vertrekpunt: Station Boxmeer, Stationsweg 3, 5831 CR, Boxmeer
Routeverhaal: Toeractief 6-2019, pagina 24
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

3.6/5 - (8 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *