Fietsroute Enkhuizen: over de Westfriese Omringdijk

Fietsroute Enkhuizen
Foto's: Ad Snelderwaard
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Fietsroute 1=Westfriese 2=Omringdijk.GPX" 3=marker="position-marker" ] ")

Fietsroute Enkhuizen loopt deels over de Westfriese Omringdijk, een 126 km lang monument rond West-Friesland, dat in de veertiende eeuw nog een eiland was. De dijk beschermde het land tegen overstromingen, maar door inpolderingen ligt de dijk alleen nog maar rond Enkhuizen aan het water. Daar kijk je uit over het Markermeer en IJsselmeer, al heeft Enkhuizen meer te bieden dan vergezichten alleen. Combineer deze fietsroute met een heerlijk dagje in het historische Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum.

Boven op de Westfriese Omringdijk staat de Drommedaris, de zuidelijke toegangspoort van de stad. Bij de Koepoort, de westelijke toegangspoort, verlaat de fietsroute de oude stad. Je rijdt er langs treinstation Bovenkarpsel Flora. Onder de leus ‘De lente begin in Bovenkarpsel’ werd hier van 1933 tot 1999 de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld gehouden. Er kwam een abrupt einde aan het succes toen een groot aantal mensen ziek werd en zelfs het leven liet na een bezoek aan de expositie. De oorzaak was een legionellabacterie, afkomstig van waterdamp uit een permanent bubbelend bad.

De Drommedaris, de zuidelijke toegangspoort van Enkhuizen

Westfriese Omringdijk

De route gidst je een heel eind over de dijk. Links het Markermeer met zeilbootjes, rechts grasvelden met schapen. Daarachter met riet omrande kreekjes, bosschages en weilanden tot de horizon. Bij Wijdenes verlaat de route de Westfriese Omringdijk, die na het jaar 1000 ontstond. Door grote zeedoorbraken werd wat nu West-Friesland is gaandeweg omringd door water. In een poging het water tegen te houden, werden her en der dijken gebouwd. Tot aan het begin van de veertiende eeuw een doorgaande dijk rond West-Friesland aangelegd werd: de Westfriese Omringdijk.

Het Grootslag en De Weelen

Voorbij het dorp Hoogkarpsel rijd je in polder Het Grootslag. Tot 1969 was dit een vaarpolder met misschien wel duizenden eilandjes met brede sloten ertussen, waarover goederen vervoerd werden. In de jaren zeventig werden de sloten gedempt en wegen aangelegd. Nu wordt het landschap gekenmerkt door grote loodsen en de afwezigheid van bomen. In natuurgebied De Weelen even verderop is er echter genoeg bos om door te fietsen, met het gekwetter van de vogels op de achtergrond.

De vierkante vuurtoren De Ven is een van de oudste in Nederland

Vierkante vuurtoren

Van het bos terug naar de dijk. Onderweg fiets je langs de vierkante witte vuurtoren De Ven. Deze vuurtoren is een van de oudste in Nederland. Ze werd in 1700 gebouwd en deed samen met de vuurtorens Marken en Durgerdam dienst als wegwijzer voor de schepen. Samen markeerden ze de vaarroute tussen de Waddenzee en Amsterdam.

Zuiderzeemuseum

Bij het binnenfietsen van Enkhuizen, kom je langs het Zuiderzeemuseum. Het museum bestaat uit gebouwen die vroeger in de dorpen en steden rond de voormalige Zuiderzee stonden. Op een bepaald moment stonden ze daar in de weg en kregen ze in het Zuiderzeemuseum een tweede leven. Een bezoek aan dit museum is de perfecte aanvulling op deze fietsroute vanuit Enkhuizen.

Route-info fietsroute Enkhuizen

Afstand: 46 km
Vertrekpunt: Station Enkhuizen, Stationsplein 2, Enkhuizen
Routeverhaal: Toeractief 3-2021, pagina 20
Routeboekje: Pagina 16

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer fietsen in Noord-Holland? Bekijk ook eens onze andere fietsroutes in de omgeving.

4.7/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *