Header Toeractiefwebsite

Fietsroute Schoonebeek: helemaal zen in Drenthe

Sluis in het Coevorden-Piccardiekanaal
In het kanaal liggen veel sluizen omdat Coevorden heel laag ligt ten opzichte van Duitsland. Foto's: Max de Krijger
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Route 1=Schoonebeek 2=2022.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

Fietsroute Schoonebeek voert je over het grootste olieveld van West-Europa. Toegegeven, het klinkt niet zo idyllisch. Maar dat is het zeker wel. Je doorkruist het authentieke deel van Schoonebeek, fietst langs het rustgevende Coevorden-Piccardiekanaal en over de landsgrens met Duitsland. Beginnen en eindigen doe je bij zo’n typische jaknikker.

Vlak bij het startpunt van de fietsroute, op het plein De Pallert in Schoonebeek, herinnert een jaknikker aan de oliewinning. Aan het werk is de jaknikker allang niet meer: nieuwe installaties hebben zijn taak op het grootste olieveld van West-Europa overgenomen. Eenmaal op de fiets voert de route je door een woonwijk naar het authentieke Schoonebeek. Het Westerse Bos is een beschermd dorpsgezicht, met eeuwenoude eiken en oude monumentale boerderijen. Het Drenthe-gevoel komt hier echt naar boven.

Het beschermde dorpsgezicht van Schoonebeek
Het beschermde dorpsgezicht van Schoonebeek.

Grenspost

Na een paar kilometer stevig doorrijden, zie je schans De Katshaar verschijnen. Deze militaire versterking is een verhoging in het landschap en stamt uit 1672. De schans deed indertijd dienst als een controlepost voor grensverkeer. Nu kun je er gewoon langs, zonder controle aan de grens met Duitsland. Die grens wordt zichtbaar door het rechtgetrokken riviertje Schoonebekerdiep, dat min of meer parallel loopt met het Coevorden-Piccardiekanaal.

Coevorden-Piccardiekanaal

Hoewel het kanaal behoorlijk aan zijn lot overgelaten is, straalt het een en al rust uit. Dat was vroeger wel anders: over de waterweg, die Coevorden met de Duitse stad Nordhorn verbindt, passeerden ooit vele schepen vol turf uit Duitsland. Later werd die lading ingeruild voor landbouwproducten zoals aardappelen. In 1965 gingen de sluizen definitief dicht en kwam de rust die nu nog steeds voelbaar is. Ga even op een bankje zitten en luister naar het suizen van het water. Wedden dat je helemaal zen wordt?

Luchtwachttoren

Dat zen-gevoel kun je makkelijk nog even vasthouden terwijl je het fietspad langs het kanaal volgt. Nu eens rijd je links van het water, dan weer rechts. Sluizen, bruggen, oude eiken en wuivende rietpluimen vormen het kilometerslange decor dat niet verveelt. Zodra je het kanaal achter je laat, duikt daar weer de Schoonebekerdiep op én een luchtwachttoren. Het is een van de weinige luchtwachttorens die zijn overgebleven uit de tijd van de Koude Oorlog. Het laatste stuk van de fietsroute gidst je via buurtschap Middendorp, weer een authentiek stukje Schoonebeek, terug naar de jaknikker in het centrum.

Luchtwachttoren nabij Schoonebeek
De luchtwachttoren aan het Schoonebekerdiep detecteerde ten tijde van de Koude Oorlog laagvliegende vliegtuigen.

Informatie fietsroute Schoonebeek

Afstand: 31 kilometer
Vertrekpunt: De Pallert 30, Schoonebeek
Routeverhaal: Toeractief 2022-01, pagina 38
Routeboekje: pagina 26


Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer fietsen in Drenthe? Bekijk dan ook eens onze andere fietsroutes in de omgeving.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *