Header Toeractiefwebsite

Fietsroute Tiel: rondje door het Land van Maas en Waal

Fietsroute Tiel
Foto Marjolein van Rotterdam
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Maas 1=en 2=Waal.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

Vanuit Tiel steken we de Waal over en fietsen over het land tussen de rivieren in. Fietsroute Tiel gaat langs plaatsen als Beneden-Leeuwen, Druten, Appeltern en Alphen, om uiteindelijk weer terug te keren in de stad van de welbekende Flipje. Onderweg zijn uiterwaarden, dijken, watervogels, maar ook monumenten en erfgoed te ontdekken.

Het rondje door het Land van Maas en Waal gaat eerst richting Druten, via Wamel, Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen. Slingerend langs de Maas brengt de fietsroute je uiteindelijk terug bij het pontje om de Waal over te steken, terug naar Tiel. Een tocht waarop nieuwe natuur en oude cultuur elkaar afwisselen. Met het doel aaneengesloten natuur te ontwikkelen voor planten en dieren, zijn hier de uiterwaarden namelijk opnieuw ingericht. Je vindt er paarden, ijsvogels, broedende ooievaars, bevers en meer diersoorten. De struinpaden in deze omgeving zijn de moeite om eens te voet te verkennen.

Fietsroute Tiel
Foto’s Marjolein van Rotterdam

Bezienswaardigheden

Hier en daar gaat het landschap over in boerenland met schapen, oude bomen en dijken. Maak hier ook eens een uitstapje de dijk op, daar vind je de mooiste uitzichten. Fietsroute Tiel geeft je hier kleine kijkjes in de geschiedenis. Zo kom je er een negentiende-eeuws monument tegen, neergezet na de plaatselijke watersnoodramp in 1861, maar ook meerdere bezienswaardigheden. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

  • Flipje en streekmuseum Tiel

Ken je hem nog, Filpje? Het reclamemannetje in de vorm van een framboos van de jam fabriek De Betuwe. In het streekmuseum Tiel kom je alles te weten over Flipje, maar ook over de geschiedenis van Tiel en omgeving.

  • De stuw bij Lith

De stuw bij Lith is gebouwd tussen de jaren 1932 en 1934. Tijdens de werkverschaffing is door duizenden werkelozen een afsnijding van de bocht in de Maas gegraven door het in de uiterwaarden gebouwde stuwcomplex. In 1990 werd aan de kant van Alphen een waterkrachtcentrale toegevoegd. Het verval van het Maaswater is hier bijna vier meter.

Fietsroute Tiel
Stoomgemaal De Tuut. Foto Marjolein van Rotterdam
  • Stoomgemaal De Tuut

Stoomgemaal De Tuut is zeker een stop waard. Tegenwoordig is het een museum en af en toe nog in werking te zien zoals vroeger, leuk om een bezoekje te brengen. Museum De Tuut is vernoemd naar de Tuut, de weg waaraan het museum gelegen is. De Tuut stamt van de tuyt, zo heet het achterliggende gebied. Mogelijk verwijst die naam naar de vorm van het water waar het stoomgemaal aan ligt: een puntzak of tuyt. Overigens is de officiële naam Stoomgemaal Appeltern. De naam De Tuur is een soort bijnaam, die in de loop van de jaren een herkenbare eigennaam is geworden van het museum.

  • De Tuinen van Appeltern

Deze tuinen liggen vlak bij De Tuut, mocht je daar graag eens een kijkje nemen. Samen met de vaste plantenkwekers van Nederland is in Appeltern de Nationale vaste plantentuin aangelegd. De tuin bestaat uit meer dan 10.000 m² met allemaal voorbeeldborders. Naast de tweehonderd voorbeeldtuinen is er nog veel meer te beleven. Zo is er een plantenmarkt en een ontdekkingseiland voor de jongere bezoekers.

  • Driedijkenpunt

Op dit unieke punt komen drie dijken samen: de Maasdijk, de Waaldijk en de dijk die sinds 1900 zorgt voor de scheiding van de Maas en de Waal.

Informatie fietsroute Tiel

Afstand: ca. 65 km
Vertrekpunt: Station Tiel, Stationsplein 1, 4001 CP, Tiel
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 60
Routeboekje: pagina 36

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

4.1/5 - (11 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *