Fries dolce vita op fietsroute Joure: pontjes vanaf Akkrum

Foto Marjolein van Rotterdam
Foto Marjolein van Rotterdam

De pontjesroute van Akkrum naar Joure en langs het Sneekermeer in Friesland lijkt voor een warme zomerdag gemaakt. Tijdens deze fietsroute Joure is er overal water, wind en gezellig nat vermaak, langs sloten en op bootjes. En wie dorst heeft, kan terecht op een van de vele terrassen aan de waterkant.

Bij binnenkomst in Joure ruik je de geur van koffie. Niet zo gek: het is het dorp van Douwe Egberts, of liever gezegd van Egberts Douwes, die al in 1753 koffie verkocht in zijn winkel. Zoon Douwe Egberts maakte er het handelsbedrijf van zoals we dat nu kennen. In Museum Joure wordt hun geschiedenis vertelt. Naast een koffiemuseum bestaat dit complex uit maar liefst tien musea.

Lân fân wyn en wetter, land van wind en water

Fietsroute Joure brengt je verder het Friese merengebied in, langs Langweer, een geliefd watersportdorp iets ten zuiden van Joure. Je rijdt hier over schelpenpaadjes direct langs het water. De route wordt aangenaam onderbroken door verschillende overtochten met een fietspont. Bij het Sneekermeer ervaar je het echte gevoel van Friesland. Waar je ook kijkt, zie je water, riet en witte zeilen en het geluid van het klotsende water is overal. En met een beetje geluk kom je in Kameleondorp Terherne Friese jongetjes tegen die als twee druppels water lijken op Sietse en Hielke uit de avonturenboeken De schippers van de Kameleon.

Informatie fietsroute Joure

Afstand: ca. 44 km
Vertrekpunt: VVV Joure, Midstraat 99, Joure
Routeverhaal: Toeractief 4-2014, pagina 20
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *