Header Toeractiefwebsite

Op pelgrimstocht in eigen land

Hasselt
Foto Shutterstock

Bij een pelgrimstocht denken we meestal aan de wandeltocht naar Santiago de Compostela in Spanje, maar pelgrimeren kan ook dichter bij huis.

Tekst Loes Steenhuis

Een pelgrimstocht is een eeuwenoud ritueel waarbij iemand te voet naar een heilige plaats reist. De moderne pelgrim vult het op zijn eigen manier in: op zoek naar inspiratie, het begin van een nieuwe levensfase, het verwerken van een verlies of gewoonweg genieten van de rust en de natuur. Steeds vaker staat de lange wandeltocht los van religie. Wat de motivatie ook is, een pelgrimstocht nodigt uit tot onthaasten, eenvoud en verstilling.

Zin om op pelgrimstocht te gaan?

Hieronder beschrijven we vier inspirerende pelgrimsroutes in Nederland. Alle routes zijn goed gemarkeerd en hebben een wandelgids of een GPS-track. Voor het echte pelgrimsgevoel trek je er meerdere dagen op uit, maar je kunt ook een etappe lopen.

Het Pelgrimspad (LAW-7): ‘Het middeleeuwse pelgrimsgevoel’

Deze lange pelgrimsroute van 456 kilometer bestaat uit twee delen. Vanaf het Amsterdamse Begijnhof wandel je via het Groene Hart naar Den-Bosch. Daar begint het tweede deel naar het bedevaartsoord Visé, net over de grens onder Maastricht. De wandelroute sluit aan op de GR5, één van de beroemdste lange afstand wandelpaden. Onderweg tref je typische Nederlandse vergezichten, uiterwaarden, slingerdijken, bossen, heide en het heuvelachtige Limburg. De vele kapellen, wegkruizen en kerken herinneren aan de middeleeuwse pelgrimsreizen-te-voet.

Walk of Wisdom: ‘Een eigentijdse pelgrimsroute’

De Walk of Wisdom is een wandelroute van 136 kilometer rondom Nijmegen en is geïnspireerd op het idee dat we allemaal onderdeel zijn van dezelfde wereld. De keuzes die we individueel maken beïnvloeden het grotere geheel en vice versa. Het begin-en eindpunt is de Nijmegense Stevenskerk. De route verbindt verschillende natuurgebieden aan elkaar en is daardoor heel divers. Je loopt door twee landen, drie provincies en elf gemeenten. Het grootste deel van de tocht is onverhard. Bij inschrijving via de website ontvang je een uitgebreid startpakket en kun je deelnemen aan de (gratis) vertrekceremonie.

Het Hillegenpad: ‘Zwerven door Twente’

Deze vijfdaagse pelgrimsroute van 100 kilometer loopt door Twente en voert je langs vijftig bijzondere plekken voor bezinning. Kappellen, kloosters en mythische plekken uit lokale sagen kruisen je tocht. Het landschap is afwisselend. Van heuvelachtig terrein tot open vlaktes, bossen, vennetjes, heide en coulissen-landschappen. De route start bij het Hof van Espelo in Enschede en loopt via Oldenzaal en Ootmarsum naar het klooster van Zenderen.

Het Jacobspad: ‘Een aanlooproute naar Santiago de Compostela’

Deze pelgrimsroute van 150 kilometer gaat van het Groningse Uithuizen via Drenthe naar de hanzestad Hasselt in Overijssel, één van de oudste bedevaartplaatsen van Nederland. Van Hasselt loopt er een aansluitende route naar de Belgische grens waardoor het Jacobspad een aanlooproute is naar Santiago de Compostela. De route voert door het uitgestrekte Groningse landschap over historische paden naar de Drentse heide, veenlandschappen en hunebedden. De route loopt zoveel mogelijk van kerk naar kerk. Op verschillende plekken kun je tijdens de route een stempel halen.

 

Pelgrimspad
Foto Shutterstock
Tijdens het Hilligenpad loop je langs de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal | Foto Shutterstock
Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *