Nature-based therapy: de natuur als medicijn

Nature-based therapy kan helpen om je gezondheid en welzijn te ondersteunen.

De natuur als medicijn. Het klinkt misschien wat gek en tegelijkertijd zo vanzelfsprekend. Diep vanbinnen weten we wel dat het goed is om buiten in beweging te komen, zeker wanneer het even minder gaat. Toch doen we het (juist dan) te weinig. Zijn we de kracht van de natuur misschien vergeten? Of gaan we liever voor de snellere oplossing?

De laatste decennia is het immers steeds makkelijker geworden om naar een van de vele snellere oplossingen te reiken: een pilletje voor dit kwaaltje, een prikje voor dat ongemak. Uiteraard is bepaalde medicatie levensnoodzakelijk, maar soms kan het ook anders. Dat besef begint steeds meer ingeburgerd te raken. Huisartsen, psychologen, fysiotherapeuten enzovoort schrijven meer en meer de natuur voor aan hun patiënten.

Nature-based therapy

Dat doen ze niet zomaar. Ze baseren zich op wetenschappelijk onderzoek naar nature-based therapy. Al is zulk onderzoek niet zo eenvoudig, want hoe kunnen we het positieve gezondheidseffect van de natuur objectief meten? Toch groeit de wetenschappelijke literatuur over de helende natuur. Recent stond in het medisch tijdschrift The Lancet geschreven dat tien minuten per dag in een bos of park doorbrengen, de bloeddruk al meetbaar verlaagt.

Positieve gezondheidseffecten

Minder stress, minder angsten, meer lichaamsbeweging, meer sociaal contact – het zijn enkele van de positieve gezondheidseffecten die een wandeling of fietstocht in het groen met zich kunnen meebrengen. Hoe de natuur dat precies doet? Daar zijn onderzoekers (nog) niet helemaal uit. Maar moeten we dat per se weten? Moet er wetenschappelijk bewijs zijn om uit je luie stoel te komen? Kunnen we het niet gewoon doen en het zelf ervaren? Niet één keer, maar dagelijks.

Discipline en tijd

Toegegeven, het vergt discipline en tijd. Meer dan driemaal daags een pilletje slikken. En misschien kan dat pilletje niet (meteen) achterwege blijven doordat we elke dag de wandelschoenen aantrekken of de fiets van stal halen, maar de tijd in de buitenlucht kan wel ondersteunen, het ongemak verlichten of preventief werken. Bovendien kost ‘natuurtijd’ ons niets en krijgen we er zoveel voor terug.

Gezonde natuur

Laten we dus vooral ook goed voor de natuur zorgen, net zoals zij dat voor ons doet. Zodat wij en alle generaties na ons kunnen genieten van de positieve gezondheidseffecten die bossen, stranden, weides en heides ons te bieden hebben. Want niet alleen geldt ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, maar ook ‘een gezonde mens in een gezonde natuur’.

Leestip: een interview met de dames van Rewild. Met hun organisatie promoten ze de buitenlucht en lokken ze jong en oud uit hun huis. Zelf de natuur ingaan? Op toeractief.nl vind je de mooiste wandel- en fietsroutes doorheen Nederland.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *