Onderweg plassen in het wild

Onderweg plassen

Steeds meer Nederlanders zijn sinds de coronapandemie fanatiek aan het wandelen geslagen. Met de horeca op slot stelt dit ook een probleem in het licht: hoge nood. Maar er is goed nieuws. In Nationale Parken en groene gebieden worden minimaal dertig natuurtoiletten geplaatst.

Hoe meer de wereld op slot ging, hoe meer Nederlanders massaal de natuur in trokken. Maar waar je eerst nog weleens een café of restaurantje in kon duiken voor een plaspauze, vind je nu een gesloten deur. Waar en hoe doe je die hoognodige plas? Mannen zoeken een boom op en ritsen zonder schroom hun gulp open. Maar voor vrouwen ligt onderweg plassen wat minder makkelijk.

When Nature Calls

De redactie van Toeractief besloot er een artikel over te maken en sprak met vrouwen over het probleem van hoge nood onderweg. De lezeressen vertellen over hun soms hilarische ervaringen en hoe ze met hun plasprobleem omgaan. In het artikel komen ook hulpmiddelen aan bod die pretenderen dat vrouwen er staand en discreet mee kunnen plassen. De redactie nam zelf de proef op de som en testte twee van deze hulpmiddelen. Je leest de testresultaten in Toeractief 6-2021. Een andere oplossing is het onlangs gelanceerde project When Nature Calls van de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten. Dit project gaat dertig natuurtoiletten plaatsen. Een goede stap in de richting voor vrouwen met blaasproblemen, maar ook voor iedereen met darmklachten.

Onderweg plassen

Begin van een missie

De meer dan dertig toiletten die op de planning staan, worden gebouwd bij drukbezochte natuurgebieden en in Nationale Parken. Hiermee hopen de organisatoren schade aan het milieu – van bijvoorbeeld rondzwervende papieren zakdoekjes – te beperken. Maar ook om de miljoenen darm- en blaaspatiënten en alle andere buitenliefhebbers die de natuur ontwijken vanwege zorgen om een toilet onderweg te helpen. De missie van de Toiletalliantie (een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting) is om voor 2023 voldoende openbare toiletten in ons land te realiseren, zodat iedereen zorgeloos de buitenlucht in kan. De wens is: een openbaar toilet iedere 500 meter in stadscentra en verblijfsgebieden, iedere 5 km langs wandelpaden en iedere 25 km langs fietspaden. De natuurtoiletten van ‘When Nature Calls’ vormen een mooi begin.

WIN

Heb je als vrouw graag een eigen oplossing voor onderweg plassen? De redactie van Toeractief is de Uixi plastuit goed bevallen en heeft met de importeur een winactie op poten gezet. Wil je een plastuit winnen, mail dan uiterlijk 19 januari 2022 naar redactie@toeractief.nl. Wie weet kun jij er binnenkort mee op pad!

 

 

 

 

 

 

4/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *