Wat te doen tegen dikke voeten tijdens het wandelen

Toeractief, magazine voor fietsers en wandelaars geeft tips tegen dikke voeten

Veelal ontstaan ze als je te veel zit. Bewegen en wandelen zijn dan juist instrumenten om opgezwollen voeten tegen te gaan. Maar wanneer je een lange wandeling maakt tijdens warm weer, voel je soms je voeten kloppen in je schoenen. Je veters staan op enorme spanning en je schoenen lijken ineens te klein. Wellicht staat er dit lange weekend zo’n wandeling op het programma. Wat kun je dan doen om dikke voeten te voorkomen?

1. Drink veel water

Drink! Drink zelfs nog meer dan je nodig denkt te hebben. Dat klinkt tegenstrijdig, want gezwollen voeten ontstaan doordat je teveel vocht vasthoudt en water is vocht. Maar hoe meer je drinkt, des te meer je plast en des te meer afvalstoffen je kwijtraakt. Veel water drinken helpt bij een goede vochthuishouding en de juiste vochtbalans.

2. De zwaartekracht als hulpmiddel

Stop met enige regelmaat om je voeten omhoog te leggen, het liefst zo hoog mogelijk. Een muur of een grote boom kan je daarbij helpen. Ga met je rug op de grond liggen en laat je hakken tegen de muur of de boom steunen. Zo kan het vocht uit je voeten zakken.

3. Speciale sokken

Compressiekousen zijn voor sommige mensen een goed hulpmiddel tegen opgezwollen voeten en/of enkels. Er wordt gezegd dat deze kousen zorgen voor een betere bloedcirculatie in de benen en daarnaast helpen bij de afvoer van vocht via bloedvaten en lymfeklieren. Goed passende schoenen zijn uiteraard ook erg belangrijk. Recentelijk publiceerden we een artikel over de keuze van de juiste schoenen.

4. Voeding tegen dikke voeten

Let goed op je voeding. Veel zout eten is niet goed, omdat je dan makkelijker veel vocht vasthoudt. Voedselproducten die het vocht juist afdrijven zijn onder andere mierikswortel, bleekselderij, rode bieten, peterselie en appelazijn. Een lekkere salade met een aantal van deze ingrediƫnten is dus een aanrader.

Let wel op! Heb je echt heel erge last van opgezwollen voeten en helpen deze tips niet? Dan is het raadzaam om een huisarts te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *