Wat te doen tegen dikke voeten tijdens het wandelen

dikke voeten na wandelen

Meestal ontstaan ze juist als je te veel zit. Wandelen is dan juist dé oplossing om dikke voeten tegen te gaan. Maar wanneer je een (lange) wandeling maakt tijdens warm weer, voel je soms je voeten kloppen in je schoenen. Je veters staan op enorme spanning en je schoenen lijken ineens te klein. Wat kun je dan doen om opgezwollen voeten tijdens het wandelen te voorkomen?

5 tips tegen dikke voeten

Dikke voeten of enkels komen in de zomer vaker voor dan in de wintermaanden. Het lichaam kan de warmte dan niet kwijt en houdt meer vocht vast. Over het algemeen is dit kwaaltje onschuldig, maar het kan wel enorm vervelend zijn. Wij geven 5 tips om er vanaf te komen.

dikke voeten

1. Drink veel water

Drink! Drink zelfs nog meer dan je nodig denkt te hebben. Dat klinkt tegenstrijdig, want gezwollen voeten ontstaan doordat je teveel vocht vasthoudt en water is vocht. Maar hoe meer je drinkt, des te meer je plast en des te meer afvalstoffen je kwijtraakt. Veel water drinken helpt bij een goede vochthuishouding en de juiste vochtbalans.

2. De zwaartekracht als hulpmiddel

Stop met enige regelmaat om je voeten omhoog te leggen, het liefst zo hoog mogelijk. Een muur of een grote boom kan je daarbij helpen. Ga met je rug op de grond liggen en laat je hakken tegen de muur of de boom steunen. Zo kan het vocht uit je voeten zakken.

3. Speciale sokken

Compressiekousen zijn voor sommige mensen een goed hulpmiddel tegen opgezwollen voeten en/of enkels. Er wordt gezegd dat deze kousen zorgen voor een betere bloedcirculatie in de benen en daarnaast helpen bij de afvoer van vocht via bloedvaten en lymfeklieren.

4. Voeding tegen dikke voeten

Let goed op je voeding. Veel zout eten is niet goed, omdat je dan makkelijker veel vocht vasthoudt. Voedselproducten die het vocht juist afdrijven zijn onder andere mierikswortel, bleekselderij, rode bieten, peterselie en appelazijn. Een lekkere salade met een aantal van deze ingrediënten is dus een aanrader.

5. Goede maat wandelschoenen

Misschien wel de meest voor de hand liggende oorzaak: te krappe schoenen. Koop wandelschoenen liever in de zomermaanden dan in de wintermaanden en liever aan het einde van de dag dan aan het begin van de dag. Op deze momenten zijn je voeten namelijk altijd nét iets dikker. Zo voorkom je knellende schoenen tijdens een wandeling. Eerder publiceerden we een artikel over de keuze van de juiste schoenen.

Let wel op! Heb je echt heel erge last van opgezwollen voeten en helpen deze tips niet? Dan is het raadzaam om een huisarts te bezoeken.

3.7/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

6 reacties

 1. Natalie

  Dikke voeten zijn bij mij een verschijnsel van de laatste jaren. Ik heb me van top tot teen laten onderzoeken. Het was niets ernstigs dus ik doe het er maar mee. Het is ook iets dat temporair optreedt. Volgens mij is het ook een stressgerelateerd verschijnsel. Toen ik deeltijds ging werken, werd het ineens veel minder.

 2. Marie de Jonge

  Veel water drinken helpt mij altijd goed wanneer ik vocht vasthoud in mijn voeten. Ook kan het inderdaad aan je schoenen of sokken liggen. Speciale zooltjes waren voor mij persoonlijk de beste uitkomst. Ik merkte ook dat ik hierdoor minder moe werd.

 3. irene

  Ik heb me altijd geweerd tegen het gebruik van compressiekousen. “Dan maar dikke voeten”, zei ik altijd. Uiteindelijk heb ik ze toch aangeschaft. In combinatie met mijn steunzolen merk ik niet alleen dat mijn voeten niet meer dik worden. Ook kan ik langer wandelen.

 4. Vincent Rondwijk

  Goede wandelschoenen kopen en deze inlopen is van groot belang heb ik gemerkt. Wanneer je voeten gewend raken aan langere afstanden lopen, zal je minder snel dikke voeten krijgen. Goede sokken en pasvorm van de schoen zijn natuurlijk ook belangrijk!

 5. Rik

  Helaas geeft het artikel aan het einde een verkeerd advies:
  ” en liever aan het begin van de dag dan aan het einde van de dag. Op deze momenten zijn je voeten namelijk altijd nét iets dikker.”

  Juist aan de _einde_ van de dag zijn de voeten en dikst natuurlijk. Dus in de namiddag schoenen kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.