Dertien molens, dertien molenaars. Vrouwelijke molenaars. Vanwege het vijftigjarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars zijn op 5 februari verschillende audiotheatertochten geopend. Het project ‘Zij is molenaar’ brengt je zes routes om te fietsen langs verschillende molens in regio Utrecht-’t Gooi. Molens waar vrouwen aan het roer staan, of beter gezegd: aan de wieken.
‘Zij is molenaar’ brengt dertien vrouwelijke molenaars in het Utrechtse landschap in beeld. Zes prachtige fietsroutes leiden je langs hun molens. Via QR codes die je bij de molens kunt scannen, hoor je audioverhalen over de molens en de vrouwen die hen draaiende houden. Op ieder moment zijn de routes daarmee te fietsen en de verhalen naar hartenlust te beluisteren.
Jong geleerd, jong gedaan
De deelnemende molens zijn De Vriendschap (Weesp), Oukoper Molen (Nieuwersluis), ‘t Hoog en Groenland (Baambrugge), De Korenmolen (Laren), Oostzijdse Molen (Abcoude), Geesina (Groenekan), Molen de Ster (Utrecht), De Windhond (Soest), Westbroekse Molen (Oud Zuilen), De Trouwe Waghter (Tienhoven), Kockengense Molen (Kockengen), De Ruiter (Vreeland) en De Kraai (Westbroek). De zes routes zijn ieder tussen de 31 en 42 kilometer lang. En dat het molenaarsvak niet ouderwets is om te ontdekken, bewijzen de vrouwelijke molenaars onder de 25 jaar die op maar liefst vijf van de dertien molens te vinden zijn.
Ontdek ‘Zij is molenaar’
Ook op pad tussen de Utrechtse molens? De routes zijn te vinden en te bestellen via de website van het project. Ontdek je liever de verhalen thuis? Dat kan ook op dezelfde website. Hier zijn de verhalen te beluisteren. En kijk je graag televisie? Naar verwachting wordt op 20 en 27 februari 2022 op RTV Utrecht een tweedelige documentaire over de vrouwelijke molenaars uitgezonden.