Met de elektrische auto naar je volgende wandel- of fietsbestemming: dit moet je weten!

ries-bosch-EkRyqvlL98E-unsplash (1)

Wil je graag een mooie wandel- of fietsroute uitproberen, maar ligt deze niet in de buurt? Misschien dat je dan de auto pakt om hierheen te rijden. Fietsen achterop en gaan! Heb je een elektrische auto? Dan ben je ook nog eens hartstikke duurzaam bezig. Wel wil je dan onderweg makkelijk je auto opladen, zonder dat je de hoofdprijs kwijt bent. De kosten voor laden verschillen namelijk per oplaadpunt. Wij vertellen je er alles over, zodat jij zorgeloos naar je bestemming rijdt.

Oplaadpunten in Nederland

Nederland heeft een indrukwekkend netwerk van oplaadpunten voor elektrische auto’s, op bijna elke plek in het land. Deze oplaadpunten staan op verschillende locaties, zoals parkeerterreinen, tankstations en andere openbare plaatsen. Waarschijnlijk zoek je voor je vertrekt een aantal laadpunten op je route. Per locatie en soort laadpaal kunnen de prijzen verschillen, dus het is handig om te weten bij welke laadpunten je over het algemeen het goedkoopst uit bent.

Tarieven

De tarieven voor het opladen van elektrische auto’s kunnen variëren, afhankelijk van de beheerder van het oplaadpunt en het soort oplaadservice dat wordt aangeboden. Hier zijn voorbeelden van soorten laadpunten die je door het hele land kan vinden en de prijzen die hierbij horen:

  • Openbaar laadnetwerk: verschillende beheerders hebben een openbaar laadnetwerk dat oplaadpunten door het hele land omvat. Deze hebben vaak verschillende energietarieven, waarbij een prijs per kilowattuur (kWh) in rekening wordt gebracht. De tarieven kunnen variëren van ongeveer € 0,30 tot € 0,60 per kWh, afhankelijk van de beheerder en het type laadpas dat je gebruikt.
  • Snelweglaadstations: langs snelwegen vind je vaak snellaadstations die hogere laadsnelheden bieden. Deze laadstations rekenen vaak een hoger tarief per kWh, omdat ze een uitgebreide infrastructuur en technologie vereisen. De tarieven op snelweglaadstations kunnen variëren van € 0,60 tot € 1 per kWh.
  • Gemeentelijke oplaadpunten: sommige gemeenten bieden oplaadpunten aan in openbare parkeerfaciliteiten. De tarieven voor deze oplaadpunten kunnen verschillen, maar vaak hanteren gemeenten een vast tarief per uur of per sessie in plaats van per kWh. De tarieven kunnen variëren van € 0,25 tot € 0,60 per uur, afhankelijk van de gemeente. Voordat je je auto hier oplaadt, is het dus handig om dit even te checken.

De verschillen in tarieven kunnen oplopen tot een besparing van enkele tientjes per oplaadbeurt. Zonde als je dit laat liggen!

Voorbereidingen voor je trip

Voordat je op pad gaat zijn er een aantal dingen handig om te regelen. Naast het plannen van je route en het inpakken van je wandel- of fietsspullen wil je natuurlijk ook zorgen dat je auto klaar is voor de trip.

Als je geen ruimte in de auto hebt voor één of meerdere fietsen kan je een fietsendrager installeren. Er zijn fietsendragers voor zowel de achterklep als boven op de auto. Let op: check wel dat de fietsen bovenop de auto niet te hoog zijn voor viaducten en bruggen die je onderweg tegenkomt.

Onderweg kan er altijd schade aan je auto ontstaan. Hoe vervelend het ook is, je kan dit gemakkelijk dekken met een goede All-Risk autoverzekering. Zo krijg je pechhulp als je ergens vaststaat, en worden de kosten over het algemeen vergoed als er schade aan je auto is door slecht weer, diefstal en botsingen.

Elektrisch op pad

Met het uitgebreide netwerk aan laadpunten wordt het steeds makkelijker om met elektrische auto’s op avontuur te gaan. Zo kom jij op de mooiste wandelplekken en maak je de leukste fietstochten die Nederland te bieden heeft. Check wel altijd van tevoren de locatie van de laadpalen en de tarieven, zodat je niet onnodig teveel betaalt.

4/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *