Maak kennis met het Lauwersmeer in wandelroute Zoutkamp

Wandelroute Zoutkamp
Foto Corné Sparidaens

Het gebied rondom wandelroute Zoutkamp zit boordevol nieuwe natuur en oude verhalen. Zo geloofden de bewoners vroeger dat het spookten in de kwelders grenzend aan Zoutkamp en Vierhuizen. Daarnaast behoorde het gebied vroeger nog tot de Lauwerszee. Na de afsluiting hiervan verloor het vissersdorp zijn ligging aan het open water en kreeg het Lauwersmeer ervoor terug.

De route loopt over het Panserpad, een smal kerkenpad dwars door de weilanden tussen Zoutkamp en Vierhuizen. Je komt langs boerderijen met de namen Panser en Beusum. Ooit waren dit borgen, de Groningse naam voor een versterkt huis of kasteel. Ook nu waan je je weer even terug in de tijd.

De Westpolder en de Marnewaard

Loop je Vierhuizen voorbij kom je op de Westpolder: land van de rijke Groninger herenboeren. De gelijknamige polder is de grens tussen het Lauwersmeer en de Waddenzee, maar uitzicht hierop heb je niet vanuit hier. Wat je wel ziet, is de Marnewaard. Toen de Zuiderzee werd afgesloten, ontstond dit grote bosrijke gebied. Als je wandelt door de Marnewaard zie je in de verte het militair oefendorp Marnehuizen liggen.

Lauwerszee

En dan eindelijk, aan het eind van de route kom je bij Nationaal Park Lauwersmeer. Loop naar de waterkant en geniet van het uitgestrekte uitzicht om je heen en snuif de zoute zeelucht in. Dit alles was er niet geweest als men de Lauwerszee niet had afgesloten.

Informatie wandelroute Zoutkamp

Afstand: ca. 12 km (A) en 22 km (A+B)
Vertrekpunt: Wandelknooppunt 70/Driesprong van de N388 (Nittersweg/Hunsingoweg/Sluisweg), Zoutkam
Routeverhaal: Toeractief 5-2018, pagina 72
Routeboekje: pagina 36

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *