Header Toeractiefwebsite

Wandelroute Oudemirdum: de groene heuvels en bossen van Gaasterland

Wandelroute Oudemirdum
De Zuiderzee beukte jarenlang tegen de rug van dik keileem, waardoor een metershoog klif ontstond: het Oudemirdumer Klif.
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/lus 1=Oudemirdum 2=klif 3=Toeractief 4=WR 5=Friesland.gpx" 6=marker="position-marker" ] ")[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Hoofdroute 1=Toeractief 2=Friesland.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

In Gaasterland vind je glooiende landschappen, kliffen langs de kust en vooral heel veel bossen. Niets doet denken aan het vlakke Friese landschap met water en weiden. Laat je verrassen door dit onbekend stukje Friesland.

De wandelroute vanuit Oudemirdum gidst je door het meest on-Friese deel van Friesland. Via het slingerende Minne Minnespad wandel je drie kilometer naar en van het Oudermirdumer Klif, dat ontstond door het beukende zeewater. Het paadje is genoemd naar de laatste beroepsvisser, Minne Minnes, die op het klif woonde en iedere dag over dit pad naar de Zuiderzee liep om te gaan vissen. Door de aanleg van de Afsluitdijk is het water van wat nu het IJsselmeer heet, een stuk rustiger geworden. Zo is er ruimte ontstaan voor een heel nieuw natuurgebied.

Gaasterland

Op de terugweg naar Oudermirdum kijk je uit op een glooiende, groene helling met in de verte bossen. De gaasten, zoals de heuvels vroeger heetten, zijn tijdens de ijstijd ontstaan: opgestuwde kleileemruggen zorgden voor veel hoogteverschillen in het landschap. Dat zie je ook terug in de bossen van Gaasterland, die zijn aangeplant om verstuiving van zand op het keileem tegen te gaan.

Wandelpad naar Oudemirdumer Klif
Over het Minne Minnespad wandel je door het groen naar het Oudemirdumer Klif. Foto: Carolien Boogaard

De Fonteinvijver

De 15,5 km lange route van Oudemirdum naar Elahuizen brengt je naar Elfbergen, het grootste bos van Gaasterland. Tussen de bomen kun je op een zonnige dag water zien glinsteren: de Fonteinvijver. In de jaren dertig van de vorige eeuw stond hier Werkkamp Elfbergen, speciaal opgericht voor jongemannen die werkloos waren door de economische crisis. De Fonteinvijver is het werk van de werklozen uit het kamp.

Een hemelse plek

De route leidt je een heel stuk langs rivier De Luts, bekend van de Elfstedentocht. De rivier is omringd door varens en bomen. Een hemelse plek voor allerlei vogelsoorten, waaronder de prachtige ijsvogel. Door een gietijzeren hek stap je Landgoed Kippenburg op en zo de Starnumanbossen in. Ooit werd dit bos aangelegd voor de exploitatie van eikenhout. Nu wordt het tot oerbos omgevormd, waar de natuur weer vrij spel heeft.

It Swin in Friesland
Op mistige dagen heeft het landschap van It Swin iets mystieks. Foto: Carolien Boogaard

It Swin

Van het dorp Balk gaat het verder naar It Swin, een paradijs voor vogels en vogelaars. Het natuurgebied bestaat uit een grote waterplas met daaromheen rietveld en grasland. Het kan er behoorlijk drassig zijn: waterdichte wandelschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Zodra It Swin achter je ligt, sta je in Elahuizen, het eindpunt van deze wandelroute. Je herkent er het Friesland uit je herinnering weer, maar je weet nu ook: Friesland bestaat óók uit bossen, heuvels en kliffen.

Informatie wandelroute Oudemirdum

Afstand: 3 km en 18,5 km
Vertrekpunt: Fonteinkerk, Fonteinwei 1, Oudemirdum
Routeverhaal: Toeractief 1-2021, pagina 34
Routeboekje: pagina 41

3 km naar en van het Oudemirdumer Klif:

15,5 km van Oudemirdum naar Elahuizen:

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer wandelen in de omgeving? Bekijk dan ook eens onze andere wandelroutes in Friesland.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *