Wat wordt de beste fietsroute van het jaar 2021? Nog vier routes maken kans op deze titel. Op de eerste dag van de Fiets- en Wandelbeurs Online Experience, vrijdag 23 april aanstaande, maakt de jury de winnaar bekend.
Dat Nederland met stip op één hét fietsland is, blijkt ook weer uit de genomineerden die nog in de race zijn voor de prijzen. Er dingen flink wat routes van eigen bodem mee om de titel in de wacht te slepen. We zetten de genomineerden beste fietsroute 2021 even voor je op een rijtje. Wie weet haal je er nog inspiratie uit voor een mooie tocht.
Genomineerden beste fietsroute
De viergenomineerde routes die nog kans maken op de titel ‘Fietsroute van het Jaar 2021’ (in willekeurige volgorde):
-
LF Kustroute, Nederlandse deel van Cadzand naar Bad Nieuweschans (610 km)
De LF Kustroute is een combinatie van de voormalige Noordzeeroute LF1 en de Waddenzeeroute LF10. Niet alleen zijn er nieuwe bordjes geplaatst, ook is 152 km van de route afgelopen jaar geheel vernieuwd. Op het Nederlandse deel van deze route krijgt de fietser een goed beeld van het Zwin, de zeewering van Zeeuw-Vlaanderen, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, Maasvlakte, het duinlandschap en de Waddenkust. Onderweg passeer je een tal van mondaine en knusse badplaatsen, vissershavens en stadjes met een mooi, authentiek verhaal. De route geeft een mooi beeld van Nederlands eeuwenoude strijd tegen het water.
-
LF Zuiderzeeroute (440 km)
Deze route om de voormalige Zuiderzee is vernieuwd. Eerst bestond deze uit een combinatie van de LF21, LF22 en LF23, maar die delen zijn nu samengevoegd tot één route: LF Zuiderzeeroute. De gehele route is bewegwijzerd met zogenaamde icoonbordjes. Van de in totaal 440 kilometer is 95 kilometer volledig vernieuwd. Deze nieuwe delen door het oude Zuiderzeestadje Vollenhove en via het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland voegen een nieuwe dimensie toe. Onderweg op de route passeer je tal van vissersplaatjes, leer je meer over de watersnoodrampen en herleven de tijden van de Hanze en VOC.
-
Oranjefietsroute van Apeldoorn naar Moers (225 km)
De Oranjefietsroute volgt van Apeldoorn tot Moers de sporen die het koningshuis Oranje-Nassau in de Nederlands-Duitse grensstreek heeft achtergelaten. Ze sluit aan op de, al in 2013 gelanceerde, Oranjefietsroute van het Duitse Lingen naar Apeldoorn en is apart bewegwijzerd langs de knooppunten. De aanleg van de ‘Oranier-Fahrradroute’ zorgde in de Duitse grensregio voor het verder uitrollen van het fietsknooppuntennetwerken. Onderweg kom je langs Paleis ‘t Loo, Kasteel Huis ten Bergh, Hanzestad Doesburg, de Zwanenburcht in Kleef en meerdere bezienswaardigheden. Deze getuigen stuk voor stuk van de roemrijke geschiedenis van de Oranjes.
-
Iron Curtain Trail van Gmünd naar Bratislava (420 km)
Het deel van Gmünd naar Bratislava van de Iron Curtain Trail voert je langs beide zijden van het IJzeren Gordijn. Je fietst langs de restanten van de versperringen en gebieden die verlaten moesten worden. De landschappen zijn wisselend. Je fietst door bossen, langs wijngaarden en landbouwpercelen, wetlands en rivieren. Vaak ga je over goede fietspaden of rustige wegen. Je passeert diverse Tsjechische stadjes die de laatste tien jaar in ere zijn hersteld. Indrukwekkend is het IJzeren Gordijn Monument bij de samenkomst van de rivieren March en Donau. De oude stad Bratislava is een mooi einde van deze tocht, die onderdeel is van de tienduizend kilometer lange Iron Curtain Trail.
Fietsroute van het jaar 2021
Wil je meer weten over de genomineerde routes? Kijk dan op de website van de Fiets- en Wandelbeurs.
Benieuwd naar de genomineerden voor Beste Wandelroute van de Benelux 2021? Lees ze hier.
2 reacties
Beste mensen van Toeractief,
Ik ben al jaren fan van jullie en heb een vraag: Er is een wandeling vanuit Markelo {kerkenpad), beschreven in jullie boekje van april 2010. Op jullie website kon ik deze wandeling niet terugvinden. Is hij nog te lopen? Klopt de beschrijving nog steeds? graag jullie reactie!
Vriendelijke groet, Anneke van Gessel
Ha Anneke,
Wat leuk dat je al jaren fan bent. We hebben inderdaad die route in 2010 gehad. Ik zeg wel ‘we’, maar wij maken pas sinds 2014 Toeractief. Daarvoor lag het blad in beheer bij de ANWB. Wij beschikken dus ook niet over de inhoud van de tijdschriften die voor 2014 zijn gemaakt. Ik kan je dus helaas niet helpen aan die specifieke route.
Mocht ik je ergens anders mee kunnen helpen, hoor ik het graag.
Nog veel mooie, fijne kilometers gewenst.
Roos Franssen – hoofdredacteur Toeractief