Toeractief-headerafbeelding

Wandelen en fietsen voor een gezonde buik

Fietsen voor een gezonde buik

Terwijl de collectanten van de Maag Lever Darm Stichting vorige week hun straatje liepen voor het goede doel, sprak Toeractief met darmfloratherapeut en voedingsdeskundige Nienke Gottenbos, beter bekend als De Groene Vrouw en auteur van onder andere De poepdokter – Gezond van mond tot kont, over de voordelen van wandelen en fietsen voor een gezonde buik.

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zouden we minstens 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen. Dat is onder andere goed voor de spijsvertering, is een veelgehoord advies.

Hoe komt het dat bewegen een gezonde darmflora stimuleert?

“Wandelen en fietsen zijn goede calorieverbanders, maar bewegen stimuleert ook zowel je buikspieren als de werking van de darmen zelf. Je darmstelsel is namelijk ook in beweging om je ontlasting te verplaatsen. Daarvoor hebben je darmen ruimte nodig. Niet te weinig, bijvoorbeeld als je verkrampt of gespannen bent, maar ook niet teveel, zoals bij een bierbuik. Dan gaan je darmen letterlijk hangen. Met bewegen zorg je ervoor dat je buikspieren niet verslappen en dat je darmen goed in beweging blijven. Ook weten we uit onderzoek dat mensen die regelmatig bewegen, vaak ook een betere darmflora hebben. Dat bespaart een hoop ongemak, zoals een verstopping van de darm.”

Steeds vaker wordt ook de link met het brein gelegd als we het over onze darmen hebben. Welke positieve invloed heeft bewegen op dit gebied?

“We denken vaak dat onze emoties tussen de oren zitten, maar ze zitten júist letterlijk in je lijf. De bacteriën in je darmflora maken neurotransmitters aan, zoals serotonine, dat ook wel het ‘geluksstofje’ wordt genoemd. Het grootste gedeelte van de aanmaak van serotonine is afkomstig uit je buik. Het zorgt dat je je goed en ontspannen kunt voelen en minder angstig. Bewegen stimuleert dit proces. Mits je een gezonde darmflora hebt, anders kun je bewegen tot je een ons weegt.”

Wat kunnen wandelaars en fietsers dan nog meer doen voor een gezonde buik?

“Het is natuurlijk belangrijk om tijdens een tocht goed te blijven drinken. Water, geen koffie. Ook snelle koolhydraten kun je beter links laten liggen. Denk aan de bekende ‘broodbuik’ en het inkakmoment dat je na zo’n eetmoment kunt hebben. Stap dan maar weer eens op de fiets. Nee, beter is een groentequiche, een salade of vers fruit. Een lekker soepje kan ook. Tegenwoordig hebben ze allerlei handige bakjes en bekers om je eten onderweg mee te nemen.”

En heb je nog andere tips waar wandelaars en fietsers op kunnen letten?

“Wat mensen vaak niet weten, is dat er in de darmen ook histamine zit. Ja, dat is dat stofje dat voor hooikoorts kan zorgen. Dit is heel normaal en vaak hebben we er ook geen last van, want histamine reguleert de darmfunctie en beschermt tegen indringers via de darm. Maar eet je iets waar óók histamine in zit, dan kan de emmer overlopen. Zeker in het pollenseizoen. Heb je last van teveel histamine, dan krijg je een opgeblazen buik of (acute) diarree. Niet fijn als je aan het wandelen of fietsen bent. Oude kaas, worst en rode wijn kun je beter even laten staan.”

Bewegen voor een gezonde buik

Wil je meer weten over de bijzondere werking van de darmen? Kijk dan eens op de website van De Groene Vrouw.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *